Over Hoogenraad Handelskwekerijen BV

Hoogenraad Handelskwekerijen BV

Sinds de start in 1965 is Hoogenraad gevestigd in Ederveen, langs de Rijksweg. Vanaf die plek, midden in Nederland, worden momenteel meer dan 4 miljoen planten naar talloze klanten in landen wereldwijd verscheept. Toen Gerrit Hoogenraad begon met kweken stonden twee dingen centraal; de kwaliteit van de plant en de tevreden klant. In het begin van de jaren ’70 had Gerrit al een vooruitziende blik en verschoof hij de werkzaamheden van vollegrondteelt naar potcultures, als een van de eersten in Nederland. Juist dat vooroplopen doet Hoogenraad nog steeds. Of het nu gaat om het kweken van nieuwe producten of het innoveren in bestrijding, Hoogenraad Handelskwekerijen is klaar voor de toekomst.

Locaties

De kantoren van Hoogenraad bevinden zich op de plek waar het allemaal begon, in Ederveen. De kwekerij is de laatste jaren flink gegroeid en beslaat ondertussen een oppervlak van ruim 15 hectare, verdeeld over meerdere locaties dichtbij elkaar. Ruim 3,5 hectare is voorzien van kassen en tunnels, de rest is containerveld voor potcultures. In totaal kweken wij ieder jaar ruim 5 miljoen planten in ca 1.000 soorten. In het hoogseizoen loopt het aantal medewerkers op tot wel 60.

Weefselkweek

Van oudsher hebben wij veel kennis en ervaring met het kweken van in-vitro planten. Door verbetering van de klassieke teeltmethoden is deze wijze van vermeerdering minder vooraanstaand geworden. Toch wordt weefselkweek nog steeds als beste ervaren bij moeilijker te vermeerderen rassen als Rhododendron, Syringa, Viburnum, Betula, Magnolia, Cotinus en Vaccinium.

Milieu

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt de laatste jaren tot een minimum beperkt. Daar waar mogelijk worden biologische middelen ingezet en natuurlijke bestrijders. Ons doel is om op korte termijn alle milieu-onvriendelijke producten geheel uit te bannen.

Ons team

Gerrit is nog steeds actief betrokken bij al het reilen en zeilen op de kwekerij. De dagelijkse leiding is inmiddels overgedragen aan zoon Sebastiaan Hoogenraad en schoondochter Hannie. Samen met een ervaren team bouwen met enthousiasme aan een bedrijf waar ze trots op zijn.